افزایش چشمگیر طول عمر موش‌ها با ترکیب دو داروی ضد سرطان

پژوهشگران آلمانی موفق شدند با ترکیب دو داروی شناخته‌شده ضد سرطان، طول عمر موش‌ها را تا ۳۵ درصد افزایش دهند.

به گزارش تابش کوثر، دانشمندان اروپایی در مطالعه‌ای تازه دریافتند که ترکیب دو داروی شناخته‌شده راپامایسین و ترامتنیب می‌تواند طول عمر موش‌ها را تا یک‌سوم بیشتر کند. این درمان علاوه بر افزایش عمر، به بهبود سلامت عمومی و تأخیر در بروز بیماری‌هایی مثل سرطان منجر شده است.

در این پژوهش که توسط محققان مؤسسه ماکس پلانک آلمان انجام شده، اثرات دو داروی راپامایسین و ترامتنیب — که هر دو در درمان سرطان کاربرد دارند — روی طول عمر و سلامت موش‌ها بررسی شده است.

راپامایسین پیش‌تر نیز در آزمایش‌های حیوانی تأثیراتی مثبت در افزایش طول عمر نشان داده بود و ترامتنیب هم در مطالعات قبلی باعث افزایش عمر مگس‌های میوه شده بود. اما ترکیب این دو دارو، نتایجی فراتر از انتظار به‌همراه داشته است.

نتایج نشان داد که راپامایسین به‌تنهایی باعث افزایش ۱۷ تا ۱۸ درصدی طول عمر موش‌ها شد و ترامتنیب نیز ۷ تا ۱۶ درصد تأثیر داشت. اما وقتی این دو دارو با هم مصرف شدند، طول عمر موش‌ها بین ۲۶ تا ۳۵ درصد افزایش یافت.

محققان تأکید کرده‌اند که این افزایش عمر، با حفظ سلامت همراه بوده است. در موش‌های تحت درمان، رشد تومورهای کبد و طحال به‌تأخیر افتاد، التهاب در اندام‌هایی مانند مغز، کلیه، طحال و عضله کاهش یافت و عملکرد قلب نیز کندتر افت کرد.

همچنین این موش‌ها در سنین بالا، فعال‌تر بودند و وزن متعادل‌تری داشتند.

لیندا پارتریج، یکی از پژوهشگران این پروژه گفت: «انتظار نداریم که این داروها به همین میزان روی عمر انسان‌ها تأثیر بگذارند، اما امیدواریم بتوانند به سالم‌تر ماندن افراد در سال‌های پایانی زندگی کمک کنند.»

در این مطالعه، صدها موش از سن شش‌ماهگی به‌مدت طولانی تحت درمان با یکی از این داروها یا هر دو قرار گرفتند. بهترین نتایج از مصرف هم‌زمان به‌دست آمد، به‌طوری‌که میانگین طول عمر موش‌های ماده ۳۴.۹ درصد و موش‌های نر ۲۷.۴ درصد افزایش یافت.

همچنین بیشترین طول عمر ثبت‌شده نیز در موش‌های ماده ۳۲.۴ درصد و در نرها ۲۶.۱ درصد بیشتر از گروه کنترل بود.

پژوهشگران می‌گویند تأثیر ترکیب این دو دارو صرفاً به‌خاطر دوز بیشتر نیست، بلکه هرکدام بخش متفاوتی از مسیر پیام‌رسانی سلولی Ras/Insulin/TOR را هدف قرار می‌دهند و برخی از تغییرات ژنتیکی تنها در صورت مصرف هم‌زمان آن‌ها دیده می‌شود.

از نکات مهم دیگر این مطالعه آن است که مصرف ترکیبی این داروها، عوارض جانبی بیشتری نسبت به مصرف تکی نداشت.

با توجه به اینکه هر دو دارو هم‌اکنون در آمریکا و اروپا مجوز استفاده دارند، پژوهشگران امیدوارند که آزمایش‌های انسانی این ترکیب به‌زودی آغاز شود. در یکی از مطالعات پیشین، راپامایسین موفق شده بود باروری زنان در آستانه یائسگی را تا پنج سال افزایش دهد.

م/۱۱۰*

کد خبر 141334

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha