موجودات زنده تا لحظه مرگ می‌درخشند

پژوهشی حیرت‌انگیز از یک پژوهشگر ایرانی نشان داد که سلول‌های موجودات زنده در زمان حیات نوری مرئی و بسیار ضعیف از خود ساطع می‌کنند که با مرگ آنها خاموش می‌شود.

به گزارش تابش کوثر، پژوهشی تازه از یک فیزیکدان ایرانی در دانشگاه کلگری کانادا نشان داده موجودات زنده، از جمله انسان، نوری بسیار ضعیف از خود ساطع می‌کنند که فقط در زمان زنده‌بودن آنها ظاهر می‌شود.

 در پژوهشی متفاوت و حیرت‌انگیز، وحید سالاری، فیزیکدان ایرانی دانشگاه کلگری، به همراه تیمی از شورای ملی تحقیقات کانادا، موفق شد تابش نوری بسیار ضعیف اما واقعی را از بدن موجودات زنده ثبت کند؛ نوری که با مرگ به‌طور کامل ناپدید می‌شود.

ماجرا از جایی شروع شد که پژوهشگران چهار موش زنده را درون جعبه‌ای کاملاً تاریک قرار دادند و با استفاده از دوربین‌های فوق‌حساس شروع به تصویربرداری از آنهاکردند. نتایج شگفت‌آور بود: سلول‌های بدن این موش‌ها، حتی در حالت عادی، فوتون‌هایی در محدوده نور مرئی از خود ساطع می‌کردند؛ این نور به‌قدری ضعیف است که با چشم قابل دیدن نیست اما قابل اندازه‌گیری است.

وقتی همین موش‌ها پس از پایان حیاتشان دوباره زیر همان شرایط تصویربرداری قرار گرفتند، میزان نور ساطع‌شده به‌شکل چشمگیری کاهش یافت. دانشمندان برای اطمینان از نتایج، دمای بدن موش‌ها را پس از مرگ ثابت نگه داشتند تا عامل گرما حذف شود.

به گزارش مجله علمی شیمی فیزیک که توسط انجمن شیمی آمریکا (ACS) منتشر می‌شود، وحید سالاری می‌گوید: «این تفاوت واضح در میزان فوتون‌های ثبت‌شده قبل و بعد از مرگ نشان می‌دهد که این نور مستقیماً با فرآیندهای زیستی مرتبط است.»
موجودات زنده تا لحظه مرگ می‌درخشند

اما آزمایش‌ها فقط به حیوانات محدود نماند. این تیم پژوهشی سراغ گیاهان هم رفت. آن‌ها برگ‌های دو گونه گیاه – آرابیدوپسیس تالیانا و درختچه چتری کوتوله – را با مواد شیمیایی و ضربه‌های فیزیکی تحت فشار قرار دادند. نتایج باز هم شگفت‌انگیز بود: برگ‌های آسیب‌دیده به‌شکل قابل‌توجهی روشن‌تر از برگ‌های سالم می‌درخشیدند.
موجودات زنده تا لحظه مرگ می‌درخشند

پژوهشگران در گزارش خود نوشتند: «نواحی آسیب‌دیده برگ‌ها در تمام ۱۶ ساعت تصویربرداری، درخشان‌تر از بخش‌های سالم باقی ماندند.»

به‌نظر می‌رسد عامل اصلی این درخشش ضعیف، مولکول‌های فعال اکسیژن باشد که هنگام استرس، کمبود غذا، سم، یا گرما در سلول‌ها تولید می‌شوند. این مولکول‌ها باعث واکنش‌هایی می‌شوند که در نهایت فوتون آزاد می‌کنند.

این یافته‌ها می‌تواند آینده‌ای جدید را برای علم پزشکی و کشاورزی رقم بزند و تصویربرداری از این نور میکروسکوپی می‌تواند به تشخیص سلامت سلول‌ها بدون نیاز به جراحی یا تماس مستقیم کمک کند.

به نوشته این مجله، پژوهش سالاری یک واقعیت عجیب را پیش روی ما گذاشته است:و آن این است که بدن ما ممکن است واقعاً بدرخشد، اما آن‌قدر ضعیف که تا امروز از چشم پنهان مانده است.



م/۱۱۰*

کد خبر 141191

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha