به گزارش تابش کوثر، این بیانیه در شرایطی منتشر شد که از آوریل گذشته، ایران و آمریکا مذاکراتی را با هدف یافتن راهحلی دیپلماتیک برای موضوع هستهای آغاز کردهاند. تهران بارها تأکید کرده که برنامه هستهایاش صرفاً صلحآمیز است، در حالی که رژیم صهیونیستی و متحدانش در غرب مدعی تلاش ایران برای دستیابی به سلاح هستهای هستند؛ ادعایی که تاکنون هیچگاه از سوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی تأیید نشده است.
در روزهای منتهی به اعلام آتشبس، حمله مستقیم آمریکا به سایتهای هستهای ایران نشاندهنده ادامه سیاستهای متناقض و تهدیدمحور واشنگتن بود. این در حالی است که ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، در اقدامی نمایشی، اعلام آتشبس میان رژیم صهیونیستی و ایران را به نام خود ثبت کرد.
در بخشی از بیانیه گروه ۷ آمده است: «از تمام طرفها میخواهیم از اقدامات تحریکآمیز که موجب بیثباتی بیشتر در منطقه میشود خودداری کنند.»
استیو ویتکاف، نماینده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه، مذاکرات با ایران را «امیدبخش» توصیف کرد و گفت واشنگتن نسبت به حصول توافقی بلندمدت امیدوار است. با این حال، در فضای پس از اقدامات خصمانه اخیر آمریکا، این اظهارات بیشتر به تلاش برای بازیابی چهره دیپلماتیک آمریکا شباهت دارد تا سیاستی واقعی.
در تحولی دیگر، وزرای خارجه گروه ۷ در واکنش به تهدیدات مطرحشده علیه رافائل گروسی، مدیرکل آژانس انرژی اتمی، که در یک روزنامه تندروی ایرانی عامل موساد خوانده شده بود، از او حمایت کردند. روز ۱۲ ژوئن، شورای حکام آژانس در اقدامی هماهنگشده با غرب، ایران را پس از حدود ۲۰ سال به نقض تعهدات هستهای متهم کرد.
این در حالی است که رژیم صهیونیستی، تنها دارنده زرادخانه هستهای در منطقه، تاکنون به هیچیک از تعهدات بینالمللی در زمینه عدم اشاعه تسلیحات هستهای نپیوسته و از شفافیت کامل در برنامههای خود نیز سرباز زده است.
با این حال، عباس عراقچی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، در گفتوگویی با شبکه آمریکایی CBS اعلام کرد: «در حال حاضر، زمان ازسرگیری مذاکرات هنوز فرا نرسیده است. تا زمانی که اطمینان نیابیم آمریکا در خلال مذاکرات بار دیگر به گزینه نظامی بازنمیگردد، تصمیمی برای بازگشت نخواهیم گرفت.»
وی افزود: «درهای دیپلماسی هرگز بهطور کامل بسته نمیشوند، اما نیازمند تضمینهای عملی و رفتار مسئولانه هستیم.»
م/۱۱۰*
نظر شما