به گزارش تابش کوثر، نتایج یک مطالعه گسترده در آمریکا حاکی از آن است که زنان زیر ۵۰ سال که در رژیم غذایی خود از حجم بیشتری از خوراکیهای فوقفرآوریشده استفاده میکنند، با خطر بالاتر ابتلا به رشدهای غیرطبیعی رودهای موسوم به «آدنومهای متعارف» مواجه هستند؛ ضایعاتی که میتوانند در آینده زمینهساز بروز سرطان روده شوند.
خوراکیهای فوقفرآوریشده محصولاتی هستند که بهصورت کاملاً صنعتی تولید شده، اغلب آماده مصرفاند، مقدار کمی مواد غذایی طبیعی دارند و معمولاً حاوی چربی اشباع، قند، نمک و افزودنیهای متعدد هستند. یافتههای پیشین نیز نشان داده بود که این مواد با افزایش احتمال بیماری قلبی، مشکلات متابولیک و حتی مرگ زودرس ارتباط دارند.
این پژوهش توسط تیمی از بیمارستان ماساچوست جنرال و در چارچوب مطالعه مشهور «سلامت پرستاران ۲» انجام شده است. محققان دادههای غذایی ۲۹ هزار و ۱۰۵ زن را بررسی کردند که از سال ۱۹۹۱ پرسشنامههای دورهای تغذیه را تکمیل و در دوره مورد مطالعه کولونوسکوپی انجام داده بودند.
بر اساس نتایج منتشرشده در مجله علمی Jama Oncology، زنانی که بیشترین میزان مصرف UPF را داشتند – بهطور میانگین نزدیک به ۱۰ وعده در روز – نسبت به زنانی که کمترین میزان مصرف را داشتند – ۳ وعده در روز – حدود ۴۵ درصد بیشتر در معرض خطر ابتلا به آدنومهای رودهای قرار گرفتند. این ارتباط پس از لحاظ کردن عواملی همچون اضافه وزن، مصرف دخانیات و سبک زندگی تأیید شد.
هرچند پژوهش مذکور محدودیتهایی دارد – از جمله وابستگی به حافظه غذایی شرکتکنندگان، دشواری در طبقهبندی مواد غذایی و اینکه سرطان را بهطور مستقیم بررسی نکرده – محققان میگویند مکانیزمهای زیستی شناختهشدهای وجود دارد که میتواند نتایج را توضیح دهد. از جمله ارتباط UPFها با چاقی و دیابت نوع ۲، ایجاد التهاب مزمن و اختلال در میکروبیوتای روده.
دکتر اندرو چن، سرپرست تیم تحقیق، تأکید کرد که نتایج لزوماً به معنای ابتلای قطعی مصرفکنندگان UPF به سرطان نیست، اما این یافتهها «قطعهای از پازل» در فهم دلایل افزایش سرطان روده در سنین پایینتر به شمار میرود.
در واکنش به این نتایج، فیونا اسگون از مؤسسه تحقیقات سرطان بریتانیا نیز گفت سیاستهای کلان غذایی برای دسترسی مردم به رژیم سالم ضروری است و افزود: «ترکیب کلی رژیم غذایی، بسیار بیشتر از یک نوع غذای خاص، در کاهش خطر سرطان مؤثر است.»
انتهای پیام/
نظر شما