به گزارش تابش کوثر، اگر هر روز صبح با احساس خستگی از خواب بیدار میشوید، شاید وقت آن رسیده باشد که پیش از بلند شدن، اجازه دهید نور خورشید وارد اتاقتان شود. پژوهشگران ژاپنی میگویند تنها ۲۰ دقیقه تابش نور طبیعی پیش از بیدار شدن میتواند حال و هوای صبحگاهیتان را بهطور قابل توجهی تغییر دهد.
میلیونها نفر در جهان بهطور مداوم با مشکل کمخوابی یا خواب بیکیفیت مواجهاند. خستگی و خوابآلودگی پس از بیداری، حتی با داشتن یک خواب کامل، همچنان برای بسیاری از افراد آشناست. در کنار راهکارهایی مثل ورزش و تغذیه مناسب، اکنون نور طبیعی صبحگاهی نیز بهعنوان یک راهکار موثر مطرح شده است.
پژوهشگران دانشگاه متروپولیتن اوساکا در یک مطالعه علمی، تاثیر نور طبیعی را بر کیفیت بیداری بررسی کردند. مطالعات پیشین نشان داده بودند که شبیهسازی طلوع آفتاب با نور مصنوعی میتواند به کاهش خستگی صبحگاهی کمک کند، اما استفاده از منابع نوری مصنوعی با چالشهایی روبهروست؛ چراکه این نورها اغلب از منابع کوچک و در سطح پایین تابیده میشوند و با کوچکترین حرکت فرد در خواب، شدت تابش تغییر میکند.
در این مطالعه، پژوهشگران با طراحی یک آزمایش کنترلشده تصادفی به روش کراساور، تأثیر نور طبیعی را بر بیداری افراد بررسی کردند. شرکتکنندگان ۱۹ دانشجوی ۲۰ تا ۳۰ ساله بودند که الگوی خواب منظمی داشتند. آنها در اتاقهایی مشابه اتاق خواب، در شرایط کنترلشده خوابیدند. تنها منبع نور طبیعی، یک پنجره رو به شرق بود که مجهز به پردههای موتوردار بود و با سرعتی ملایم پیش از بیداری باز میشد.
سه حالت مختلف برای بیداری طراحی شد: در حالت اول، افراد ۲۰ دقیقه پیش از بیداری در معرض نور طبیعی قرار میگرفتند. در حالت دوم، از زمان طلوع تا بیداری نور وارد اتاق میشد. و در حالت سوم، هیچ نوری به اتاق وارد نمیشد. پس از بیداری، پژوهشگران سطح خوابآلودگی، هوشیاری و میزان خستگی شرکتکنندگان را بررسی کردند.
نتایج نشان داد در هر دو حالت مواجهه با نور طبیعی، سطح هوشیاری افراد بهبود یافت؛ اما جالبتر اینکه قرار گرفتن در معرض نور برای مدت زمان مشخصِ ۲۰ دقیقه پیش از بیداری، تاثیر بیشتری در کاهش خوابآلودگی داشت. به گفته محققان، نور بیش از حد از زمان طلوع ممکن است باعث اختلال در خواب شود.
دایسوکه ماتسوشیتا، متخصص طراحی محیط زندگی و از پژوهشگران این پروژه، اعلام کرد: «در آینده میخواهیم امکان هماهنگسازی نور طبیعی با تغییرات فصلی و ساعتی را بررسی کنیم تا بهترین روش برای بیداری راحتتر و طبیعیتر مشخص شود.»
م/۱۱۰*
نظر شما