به گزارش تابش کوثر به نقل از نیوزویک، گروهی از پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی «ههبی» در چین اعلام کردهاند که مصرف متعادل فرآوردههای لبنی، بهویژه لبنیات تخمیری مانند ماست و پنیر، با عملکرد بهتر مغز در سالمندان ارتباط دارد. یافتههای این پژوهش که در مجله علمی Clinical Nutrition منتشر شده، نشان میدهد لبنیات تخمیری به دلیل دارا بودن پروبیوتیکها میتوانند از طریق محور روده–مغز موجب افزایش تولید انتقالدهندههای عصبی و در نتیجه بهبود عملکرد شناختی شوند.
پژوهشگران تأکید کردهاند که در مقابل، مصرف بیش از حد شیر ممکن است با کاهش حافظه همراه باشد.
در این مطالعه آمده است: «با توجه به تغییرات جمعیتی جهانی، نسبت جمعیت سالمندان بهطور قابل توجهی افزایش یافته است. بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت (WHO)، تا سال ۲۰۵۰ شمار افراد بالای ۶۰ سال در جهان به حدود ۲٫۲ میلیارد نفر خواهد رسید که حدود ۲۲ درصد از جمعیت کره زمین را شامل میشود.»
این مطالعه میافزاید: «افت عملکرد شناختی با افزایش سن، یکی از نگرانیهای مهم سلامت عمومی در جهان است. بر اساس دادههای انجمن بینالمللی آلزایمر (ADI)، حدود ۵۰ میلیون نفر در سراسر جهان هماکنون با زوال عقل زندگی میکنند و پیشبینی میشود این رقم تا سال ۲۰۵۰ به ۱۵۳ میلیون نفر برسد. بیماری دمانس فشار زیادی بر افراد، خانوادهها و اقتصاد جهانی وارد میکند؛ بهطوریکه هزینههای آن در سال ۲۰۱۸ حدود یک تریلیون دلار برآورد شده است.»
به گفته نویسندگان، اگرچه مطالعات پیشین به رابطه بین الگوی تغذیه و سلامت شناختی اشاره کردهاند، اما نتایج درباره تأثیر لبنیات متناقض بوده است. به همین دلیل، این تیم پژوهشی به بررسی دقیقتر انواع و میزان مصرف لبنیات و تأثیر آن بر عملکرد شناختی در قالب یک مرور نظاممند و فراتحلیل پرداختند.
در مجموع، ۳۸ مطالعه علمی شامل ۲۱ مطالعه همگروهی، ۱۵ مطالعه مقطعی و دو کارآزمایی کنترلشده تصادفی در این تحقیق بررسی شد. یافتهها نشان داد که مصرف متعادل برخی انواع لبنیات اثرات مثبتی بر عملکرد شناختی دارد، اما مصرف زیاد شیر میتواند با کاهش حافظه کلامی مرتبط باشد.
بر اساس نتایج این پژوهش، میزان بهینه مصرف روزانه لبنیات برای حفظ سلامت مغز حدود ۱۵۰ گرم از کل لبنیات و ۳۰ گرم لبنیات پرچرب است.
جالب آنکه نتایج نشان میدهد جمعیتهای آسیایی نسبت به اروپاییها، تأثیرات شناختی بیشتری از مصرف لبنیات میبرند که احتمالاً به دلیل تفاوت در عادات غذایی است.
«تینگ گائو»، نویسنده اصلی این پژوهش از دانشگاه علوم پزشکی ههبی، گفت: «یافتههای ما نشان میدهد که مصرف متعادل لبنیات، بهویژه فرآوردههای تخمیری، میتواند از سلامت شناختی در سالمندان حمایت کند. اما زیادهروی در مصرف، بهویژه در مورد شیر، ممکن است اثرات منفی داشته باشد.»
پژوهشگران تأکید کردهاند که تأثیر لبنیات ممکن است بسته به نوع فرآورده، میزان مصرف و منطقه جغرافیایی متفاوت باشد و برای ارائه توصیههای دقیق تغذیهای، مطالعات گستردهتری در آینده مورد نیاز است.
این تحقیق با عنوان
«مصرف فرآوردههای لبنی و ارتباط آن با عملکرد شناختی در سالمندان: مرور نظاممند و فراتحلیل دوز–پاسخ»
در مجله علمی Clinical Nutrition (جلد ۵۵، شماره ۱، صفحات ۲۴ تا ۴۱، سال ۲۰۲۵) منتشر شده است.
انتهای پیام/
نظر شما