به گزارش تابش کوثر، نتایج یک مطالعه بالینی در مؤسسه تحقیقات بالینی مونترال نشان میدهد مصرف روزانه مکملهای امگا۳ شامل EPA و DHA توانسته است التهاب ناشی از کلسترول LDL در بافت چربی را کاهش دهد و همزمان عوامل خطر دیابت نوع دو و بیماریهای قلبیعروقی را تعدیل کند.
دیابت نوع دو یکی از بیماریهای شایع و ناتوانکننده در جهان است که در سال ۲۰۲۱ بیش از ۵۲۹ میلیون نفر را درگیر کرد و به مرگ ۱.۶ میلیون نفر انجامید. این بیماری با اختلال در تولید یا عملکرد انسولین همراه است و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و سکته را بهطور چشمگیری افزایش میدهد.
بر اساس یافتههای گروه تحقیقاتی به سرپرستی مای فراج، محقق تغذیه در مونترال، سطح بالای پروتئین apoB که نشانگر افزایش کلسترول LDL در خون است، نهتنها پیامد دیابت نوع دو بلکه یکی از علل بروز آن محسوب میشود. این وضعیت با افزایش التهاب در بافت چربی و اختلال در متابولیسم قند و چربی همراه است.
این تیم پژوهشی در فاصله سالهای ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۹ طی یک مطالعه بالینی ۴۰ داوطلب سالم را با رژیم مکمل امگا۳ به میزان روزانه ۲.۷ گرم EPA و DHA بررسی کرد. نتایج نشان داد مصرف این مکملها به مدت سه ماه توانست توانایی LDL در ایجاد التهاب در بافت چربی را مهار کند و ارتباط میان التهاب و عوامل خطر دیابت و بیماری قلبی را از بین ببرد.
به گفته پژوهشگران، امگا۳ همچنین توانایی ترشح انسولین در واکنش به قند خون بالا را بهبود بخشید و دفع چربی از خون پس از مصرف غذاهای پرچرب را تسهیل کرد. هرچه میزان DHA بیشتر بود، اثر حفاظتی بر کاهش عوامل خطر دیابت و بیماری قلبی قویتر شد.
یافتههای این تحقیق در سالهای ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ در مجله ساینتیفیک ریپورتز منتشر شد. نتایج نشان میدهد هدف قرار دادن افراد با سطح بالای apoB از طریق مکملهای امگا۳ میتواند راهکاری مؤثر برای پیشگیری همزمان از دو بیماری شایع جهانی باشد.
امگا۳ که بدن توانایی تولید کافی آن را ندارد، باید از طریق رژیم غذایی تأمین شود. بنیاد قلب و سکته کانادا مصرف دو وعده ماهی چرب مانند سالمون، شاهماهی و خالمخالی را در هفته توصیه میکند که معادل حدود سه گرم امگا۳ در هفته است.
به گفته سازمان سلامت کانادا، مصرف روزانه تا پنج گرم امگا۳ میتواند سلامت قلب و عروق، کارکرد شناختی، عملکرد مغز و تعادل خلقی را تقویت کند و در کاهش درد آرتریت روماتوئید نیز مؤثر باشد. با این حال، متخصصان هشدار دادهاند استفاده از مکملهای روغن ماهی باید همراه با گواهی معتبر بینالمللی خلوص و اثربخشی امگا۳ باشد.
پژوهشگران مونترال اکنون در حال بررسی این پرسش هستند که چرا کاهش LDL در برخی افراد میتواند خطر دیابت را افزایش دهد، در حالیکه خطر بیماری قلبی را کاهش میدهد. آنها همچنین نقش EPA و DHA در این پدیده را مطالعه میکنند.
م/۱۱۰*
نظر شما