به گزارش تابش کوثر، نتایج یک مطالعه مشترک چین و سوئد که بر روی دادههای بیش از ۱۸۸ هزار نفر انجام شده است، نشان میدهد مصرف روزانه ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیگرم کافئین — معادل دو تا سه فنجان قهوه یا چای — با کاهش قابلتوجه خطر بیماریهای قلبی-متابولیک همراه است.
پژوهشی که روز سهشنبه در مجله «غدد درونریز و متابولیسم بالینی» منتشر شد، نشان میدهد مصرف متعادل قهوه یا چای میتواند از بروز دیابت نوع ۲، بیماری عروق کرونر قلب و سکته پیشگیری کند.
چائوفو کِه، استاد دانشگاه سوژو چین و نویسنده همکار این مطالعه گفت: «میزانهای مختلف کافئین میتواند اثرات متفاوتی بر سلامت داشته باشد.»
این تحقیق با بررسی عادات نوشیدنی ۱۸۸ هزار نفر ۳۷ تا ۷۳ ساله در بانک اطلاعاتی سلامت بریتانیا و پیگیری آنان طی حدود ۱۲ سال انجام شد. نتایج نشان داد مصرف ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیگرم کافئین روزانه با کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی-متابولیک همراه است. خطر برای مصرفکنندگان قهوه حدود ۵۰ درصد و برای مصرفکنندگان چای یا ترکیب هر دو حدود ۴۰ درصد کمتر بود.
یافتهها حاکی است حتی مصرف بیش از ۴۰۰ میلیگرم کافئین در روز نیز تأثیر منفی آشکاری بر سلامت قلبی-متابولیک نداشت. همچنین، در میان افرادی که دچار این بیماریها شدند، نوشیدن متعادل قهوه با کاهش خطر ابتلای مجدد به بیماری دیگر مرتبط بود.
دکتر لوک لافین گفت: «این یافتهها باید در چارچوب مناسب دیده شود. همهچیز در حد اعتدال بهترین گزینه است.» او هشدار داد مصرف زیاد قهوه میتواند فشار خون را در بیماران مبتلا به پرفشاری افزایش دهد.
به گفته دکتر استیون کوپکی، متخصص قلب کلینیک مایو، نحوه مصرف کافئین اهمیت زیادی دارد و افزود: «نباید پیام این باشد که چون کافئین مفید است، باید آن را بیشتر مصرف کرد.» او تأکید کرد قهوه یا چای حاوی ترکیبات متعددی است و اثرات مثبت آن ناشی از مجموعه این مواد است، نه صرفاً کافئین.
پژوهشگران هشدار دادند افزودن خامه، شکر یا شربتهای قندی به قهوه یا چای میتواند این مزایا را کاهش دهد و نوشیدنیهای انرژیزا به دلیل افزودنیها و قند بالا توصیه نمیشود.
م/۱۱۰*
نظر شما