به گزارش تابش کوثر و به نقل از دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت و نتایج یک مطالعه تازه، مصرف شیرینکنندههایی مانند آسپارتام، سوکرالوز و گلیسیریزین میتواند در برخی کودکان، بهویژه آنهایی که نشانگرهای ژنتیکی خاصی دارند، خطر بلوغ زودرس را افزایش دهد.
پژوهشگران دریافتهاند که این ترکیبات با تغییرات هورمونی و برهم زدن تعادل باکتریهای روده مرتبط هستند؛ عواملی که میتوانند فرآیند بلوغ را تسریع کنند.
مطالعه انجامشده بر روی ۱۴۰۷ نوجوان، نشان داد که ۴۸۱ نفر از آنها دچار بلوغ زودرس مرکزی بودهاند. محققان با استفاده از پرسشنامههای غذایی، آزمایش ادرار و بررسی ژنتیکی، میزان مصرف شیرینکنندهها و خطر ژنتیکی را ارزیابی کردند.
نویسنده مسئول این مطالعه گفت: «این بررسی یکی از اولین مطالعاتی است که عادات غذایی مدرن به ویژه مصرف شیرینکنندهها را با عوامل ژنتیکی و رشد بلوغ زودرس در یک گروه بزرگ و واقعی مرتبط میکند.»
به گفته او، این پژوهش تفاوتهای جنسیتی در تأثیر شیرینکنندهها را نیز نشان داده است. مصرف سوکرالوز با افزایش خطر بلوغ زودرس مرکزی در پسران و مصرف گلیسیریزین، سوکرالوز و قندهای افزوده با افزایش خطر این نوع بلوغ در دختران مرتبط بود.
نوع خاصی از بلوغ زودرس که «بلوغ زودرس مرکزی» نام دارد، در حال افزایش است و میتواند منجر به مشکلاتی مانند پریشانی عاطفی، کوتاهتر شدن قد، و افزایش خطر اختلالات متابولیک و تولیدمثلی در آینده شود.
مطالعات پیشین نیز حاکی از آن است که برخی شیرینکنندهها مانند «آسهسولفام پتاسیم» با تحریک مسیرهای طعم شیرین در مغز و افزایش مولکولهای استرسزا، باعث ترشح هورمونهای بلوغ میشوند. همچنین «گلیسیریزین» که در شیرینبیان یافت میشود، با تغییر در باکتریهای روده، فعالیت ژنهای آغازکننده بلوغ را کاهش میدهد.
این یافتهها به خانوادهها، پزشکان و مسئولان سلامت عمومی هشدار میدهد که تعدیل مصرف شیرینکنندهها و غربالگری ژنتیکی میتواند در پیشگیری از بلوغ زودرس مؤثر باشد.
م/110
نظر شما