به گزارش تابش کوثر، فشار خون بالا یکی از مشکلات شایع و مهم بهداشتی در سراسر جهان است. در این میان، فشار خون شبانه بهعنوان یکی از مهمترین عوامل خطر حمله قلبی و سکته مغزی شناخته میشود و معمولاً بهسختی کنترل میشود.
با وجود مطالعات پیشین درباره زمان مناسب مصرف دارو، نتایج متناقض و غیرقطعی بوده است. اکنون پژوهشگران دانشگاه سیچوان در قالب یک کارآزمایی بالینی گسترده، تاثیر زمان مصرف داروهای ضد فشار خون را بررسی کردهاند.
این مطالعه با عنوان «مصرف صبحگاهی در برابر شبانه و تأثیر آن بر کاهش فشار خون شبانه» در نشریه علمی JAMA Network Open منتشر شده است.
پژوهش در ۱۵ بیمارستان چین و با مشارکت ۷۲۰ فرد ۱۸ تا ۷۵ ساله انجام شد. این افراد یا پیشتر دارویی مصرف نکرده بودند یا دستکم دو هفته مصرف دارو را قطع کرده بودند.
مشارکتکنندگان بهصورت تصادفی به دو گروه تقسیم شدند: یک گروه دارو را در صبح (بین ساعت ۶ تا ۱۰) و گروه دیگر آن را شبها (بین ساعت ۶ تا ۱۰ شب) مصرف کردند. داروی تجویزی، ترکیبی از اولمسارتان (۲۰ میلیگرم) و آملودیپین (۵ میلیگرم) بود و دوز آن بر اساس نتایج اندازهگیری فشار خون مطب و ۲۴ ساعته، هر چهار هفته تنظیم میشد.
پس از ۱۲ هفته، گروهی که دارو را شبها مصرف کرده بودند، کاهش بیشتری در فشار خون شبانه تجربه کردند. میزان کاهش فشار سیستولیک شبانه در این گروه بهطور متوسط ۳ میلیمتر جیوه بیشتر از گروه صبحگاهی بود. همچنین فشار خون دیاستولیک نیز در گروه شبانه کاهش بیشتری داشت.
کنترل فشار خون شبانه در گروه مصرف شبانه ۷۹ درصد بود، در حالی که در گروه صبحگاهی این عدد به ۶۹.۸ درصد رسید. همچنین، فشار خون در مطب نیز در گروه شبانه بهتر کنترل شد (۸۸.۷ درصد در برابر ۸۲.۲ درصد).
از سوی دیگر، در گروه مصرف شبانه نیاز کمتری به افزایش دوز دارو وجود داشت و عوارض جانبی و خطر افت فشار خون شبانه در دو گروه تفاوتی نداشت.
پژوهشگران در نهایت اعلام کردند: «مصرف شبانه دارو، کنترل بهتری بر فشار خون دارد و به تنظیم بهتر ریتم شبانهروزی کمک میکند، بدون آنکه اثربخشی روزانه کاهش یابد یا خطری از نظر افت فشار ایجاد شود.»
این یافتهها میتواند مبنایی برای تحقیقات بیشتر در زمینه زمانبندی مصرف داروهای فشار خون باشد.
م/۱۱۰*
نظر شما