چای سیاه نقش مهمی در پیشگیری از سرطان سینه ایفا میکند

نتایج یک بررسی علمی گسترده حاکی از آن است که مصرف منظم چای سیاه در میان زنان منطقه جنوب‌غربی آسیا و شمال آفریقا با کاهش چشمگیر خطر ابتلا به سرطان سینه همراه است.

به گزارش تابش کوثر، چای سیاه که در بسیاری از کشورهای منطقه جنوب‌غربی آسیا و شمال آفریقا از جمله ایران، ترکیه، عربستان سعودی، مراکش و عراق نوشیدنی‌ای محبوب و روزمره به شمار می‌رود، حالا از نگاه علمی هم مزیتی مهم پیدا کرده است. پژوهشگران در یک مرور نظام‌مند بر ۶۵ مطالعه در این کشورها به این نتیجه رسیده‌اند که نوشیدن روزانه چای سیاه می‌تواند خطر ابتلا به سرطان سینه را بیش از سه برابر کاهش دهد.

به گفته نویسندگان این تحقیق: «مصرف روزانه چای سیاه ارتباط معناداری با کاهش خطر سرطان سینه در زنان داشته است.»

پژوهشگران معتقدند چای سیاه به‌واسطه ترکیبات زیست‌فعالی مانند کاتچین‌ها، تیافلاوین‌ها و تی‌آروبیگین‌ها، می‌تواند از بدن در برابر آسیب‌های سلولی که منجر به سرطان می‌شود، محافظت کند. این ترکیبات با کاهش استرس اکسیداتیو، مانع آسیب به DNA شده و از رشد سلول‌های سرطانی جلوگیری می‌کنند.

آن‌ها می‌گویند: «پلی‌فنول‌های موجود در چای سیاه قادرند روند رشد سلول‌های سرطانی را کند کرده و حتی باعث مرگ طبیعی آن‌ها شوند.»

همچنین برخی مطالعات نشان داده‌اند این ترکیبات می‌توانند بر آنزیم‌های تولیدکننده استروژن تأثیر بگذارند و با کاهش سطح استروژن فعال در بدن، خطر ابتلا به سرطان‌های هورمون‌وابسته مانند سرطان سینه را کاهش دهند.

با این حال، پژوهشگران تأکید می‌کنند که برای بهره‌مندی از این اثرات، نوشیدن چای سیاه باید به‌طور مداوم و در بلندمدت ادامه داشته باشد.

در کنار بررسی‌های منطقه‌ای، این پژوهش همچنین نتایج هشت مطالعه خارج از منطقه را نیز مرور کرده که سه مورد آن‌ها نشان‌دهنده کاهش خطر بوده، اما در پنج مطالعه دیگر، افزایش خفیف خطر گزارش شده است. پژوهشگران علت این تفاوت را سبک زندگی، رژیم غذایی و ژنتیک متفاوت و همچنین مصرف کمتر چای سیاه در آن کشورها عنوان کرده‌اند.

در بخش دیگری از این مطالعه، تأثیر برخی مواد غذایی دیگر نیز بر خطر ابتلا به سرطان سینه مورد بررسی قرار گرفته است. پژوهشگران با اشاره به تغییر سبک زندگی در کشورهای جنوب‌غرب آسیا و گرایش به رژیم‌های غربی گفتند: «رژیم غذایی سنتی منطقه، سرشار از میوه، سبزی، غلات کامل و غذاهای طبیعی بود، اما امروزه با افزایش مصرف فست‌فود، چربی‌های ناسالم و محصولات حیوانی، خطر ابتلا به سرطان هم بیشتر شده است.»

بر اساس یافته‌های این بررسی، مصرف میوه، سبزی، ماهی و غذاهای دریایی اثر محافظتی دارد، اما درباره گوشت قرمز و لبنیات نتایج متفاوت و پیچیده‌ای گزارش شده است. به گفته پژوهشگران: «نیمی از مطالعات مربوط به گوشت قرمز نشان‌دهنده افزایش خطر بوده و نیمی دیگر ارتباطی نیافته‌اند.»

آن‌ها همچنین هشدار داده‌اند که پخت گوشت تا مرحله سوختگی و برشته شدن، باعث ایجاد موادی می‌شود که خاصیت سرطان‌زایی دارند.

در مورد لبنیات نیز آمده است که نوع شیر، میزان مصرف و ویژگی‌های بدنی افراد می‌تواند نقش تعیین‌کننده‌ای داشته باشد. پژوهشگران یادآوری کردند که از یک سو وجود هورمون‌هایی مانند استروژن در شیر ممکن است با افزایش خطر همراه باشد، اما از سوی دیگر، وجود کلسیم و ویتامین D می‌تواند تأثیر محافظتی داشته باشد.

با این حال، آن‌ها توصیه نمی‌کنند که افراد به‌طور کامل به رژیم گیاهی روی بیاورند. به گفته آنان، رژیم‌های گیاهی نیز می‌توانند «سالم» یا «ناسالم» باشند. آن‌ها توضیح دادند: «رژیم‌های گیاهی سالم بر پایه مواد طبیعی، کم‌فرآوری‌شده و مغذی هستند و در بیشتر مطالعات با کاهش خطر سرطان سینه همراه بوده‌اند. اما رژیم‌های گیاهی ناسالم، پر از غذاهای فرآوری‌شده و کم‌ارزش هستند و می‌توانند خطر ابتلا را افزایش دهند.»

م/۱۱۰*

کد خبر 141313

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha