انقلاب ژاپن در انرژی خورشیدی با فناوری «اسفیلار»

ژاپن با معرفی توپک‌های خورشیدی اسفیلار توسط شرکت کیوسمی، گامی بزرگ در تحول انرژی خورشیدی برداشته است که می‌تواند مسیر آینده انرژی پاک را تغییر دهد.

به گزارش تابش کوثر، برای مدت‌ها، وقتی از انرژی خورشیدی صحبت می‌شد، ذهن‌ها به‌سمت پنل‌های تخت و بزرگی می‌رفت که باید روبه‌روی خورشید نصب می‌شدند تا بیشترین بازدهی را داشته باشند. اما حالا شرکت ژاپنی کیوسمی با یک فناوری متفاوت، تصویری تازه از این حوزه ارائه داده است. آن‌ها توپک‌هایی ساخته‌اند که برخلاف پنل‌های سنتی، از همه جهات نور را جذب می‌کنند، حتی وقتی خورشید مستقیماً قابل‌دیدن نیست. این فناوری جدید با نام «اسفیلار» معرفی شده است.

پرسش ساده‌ای ذهن بنیان‌گذار این فناوری را درگیر کرد، اینکه چرا با وجود حرکت مداوم خورشید هنوز از پنل‌های تخت استفاده می‌کنیم، همین سؤال ذهنی آقای ناکاتا، بنیان‌گذار شرکت کیوسمی را به سوی طراحی راه‌حلی متفاوت هدایت کرد. تیم او در تونل ریزگرانش ژاپن موفق شد با ذوب و شکل‌دهی سیلیکون، توپک‌هایی تولید کند که نور را از همه زوایا جذب می‌کنند.

ویژگی منحصربه‌فرد اسفیلار در این است که برای جذب انرژی، نیازی به تنظیم زاویه یا استفاده از سیستم‌های پیچیده ردیابی ندارد. این توپک‌ها نه‌تنها نور مستقیم خورشید، بلکه نور بازتابی از سطوح دیگر و حتی نور داخل خانه را هم جذب می‌کنند. همین ویژگی باعث می‌شود در فضاهایی مانند پنجره‌ها، وسایل الکترونیکی یا مناطق شهری که سایه زیاد دارند، بسیار کاربردی باشند.

راندمان جذب انرژی در این توپک‌ها حدود ۲۰ درصد است؛ عددی که آن‌ها را در رده پنل‌های خورشیدی رایج قرار می‌دهد. از طرف دیگر، چون در فرآیند تولید اسفیلار سیلیکون به‌صورت قطره‌ای شکل می‌گیرد، ضایعات ناشی از برش در پنل‌های تخت حذف می‌شود؛ موضوعی که در شرایط فعلی و افزایش قیمت سیلیکون، اهمیت زیادی دارد. همچنین به دلیل توانایی جذب نور در ساعات مختلف روز، بازه زمانی عملکرد این فناوری نسبت به پنل‌های سنتی طولانی‌تر است.

البته ساخت این توپک‌ها هنوز با چالش‌هایی روبه‌روست. ایجاد اتصالات الکتریکی روی سطح کروی آسان نیست و تولید آن‌ها هنوز آن‌قدر ارزان نشده که وارد بازار انبوه شود. اما شرکت کیوسمی در حال سرمایه‌گذاری برای خودکارسازی تولید است تا این فناوری در آینده نزدیک قابل‌دسترس‌تر شود.

در حالی‌که برخی کشورها به‌دنبال شفاف یا نامرئی‌کردن پنل‌های خورشیدی هستند، ژاپن مسیر دیگری را با طراحی این فناوری و هماهنگ کردن آن با واقعیت طبیعی خورشید انتخاب کرده است.  
 

م/۱۱۰*

کد خبر 141129

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha