به گزارش تابش کوثر، تحقیقات جدید نشان میدهد که شبکههای اجتماعی مانند اینستاگرام و تیکتاک میتوانند بدن کاربران را بطور همزمان در حالتی از تمرکز عمیق و هیجان قرار دهند.
بر اساس این پژوهش که در بریتانیا انجام شده است، یک فرد بزرگسال به طور میانگین روزانه دو ساعت در شبکههای اجتماعی وقت میگذراند و این زمان برای کاربران جوانتر میتواند به پنج ساعت در روز برسد.
در این مطالعه، ۵۴ فرد بزرگسال جوان برای ۱۵ دقیقه اینستاگرام را مرور کردند، درحالیکه الکترودهایی به قفسه سینه و انگشتان آنها متصل شده بود تا ضربان قلب و میزان تعریق آنها اندازهگیری شود. برای مقایسه، این افراد قبل از ورود به اینستاگرام، یک مقاله خبری را روی گوشی خود خواندند.
نتایج نشان داد که ضربان قلب شرکتکنندگان هنگام استفاده از اینستاگرام کند شد، اما تعریق آنها افزایش یافت. این الگوی فیزیولوژیکی معمولاً نشانهای از تمرکز و درگیری عاطفی شدید با یک محرک مهم است.
محققان تأکید کردهاند که این تأثیر فقط به دلیل استفاده از گوشی یا خواندن مطالب نبود، بلکه ویژگی خاص شبکههای اجتماعی باعث ایجاد چنین حالتی شد.
اما تأثیر جالبتر زمانی مشاهده شد که شرکتکنندگان مجبور شدند از اینستاگرام خارج شوند و دوباره مقالهای خبری بخوانند. برخلاف انتظار، ضربان قلب آنها افزایش یافت و میزان تعریق بیشتر شد.
شرکتکنندگان در این مرحله احساس استرس، اضطراب و حتی تمایل شدید برای بازگشت به شبکه اجتماعی را گزارش کردند.
محققان هشدار میدهند که این واکنشها شباهت زیادی به علائم ترک مواد اعتیادآور دارد. به گفته آنها، شبکههای اجتماعی ممکن است بهطور نامحسوس مکانیزمهای مشابه اعتیاد را در بدن فعال کنند و خروج از آنها واکنشهای استرسزا در پی داشته باشد.
این یافتهها، بار دیگر ضرورت بررسی اثرات مخرب شبکههای اجتماعی بر سلامت روان و جسمی را برجسته میکند. متخصصان تأکید دارند که برای کاهش وابستگی به این پلتفرمها، باید راهکارهای مدیریت استفاده از آنها جدیتر گرفته شود.
م/۱۱۰*
۱۶ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۵:۰۴

پژوهشی جدید نشان میدهد که استفاده از شبکههای اجتماعی مانند اینستاگرام تغییرات فیزیولوژیکی قابلتوجهی در بدن ایجاد میکند، بطوری که در هنگام مرور این شبکهها، ضربان قلب کندتر و تعریق بیشتر میشود، اما قطع ناگهانی آن میتواند استرس و اضطراب شدید ایجاد کند.
کد خبر 140664
نظر شما