هشدار دانشمندان: بشر در آستانه بزرگ‌ترین انقراض زمین از زمان نابودی دایناسورها

پژوهشگران دانشگاه یورک در بریتانیا اعلام کردند که فعالیت‌های انسانی، سرعت نابودی گونه‌های جانوری و گیاهی را به سطحی رسانده که از زمان انقراض بزرگ دایناسورها، ۶۶ میلیون سال پیش، سابقه نداشته است. آنان هشدار داده‌اند که در صورت تداوم روند کنونی، زمین ممکن است وارد ششمین دوره انقراض گسترده خود شود.

به گزارش تابش کوثر به نقل از مجله نیوزویک، پژوهش جدیدی از سوی دانشمندان دانشگاه یورک بریتانیا نشان می‌دهد که انسان‌ها با تخریب زیستگاه‌ها، تغییرات اقلیمی و بهره‌برداری بی‌رویه از منابع طبیعی، موجی از انقراض گونه‌ها را رقم زده‌اند که از زمان نابودی دایناسورها تاکنون بی‌سابقه است.

این مطالعه که با همکاری زیست‌شناسان، دیرینه‌شناسان و پژوهشگران موزه تاریخ طبیعی لندن انجام شده، نشان می‌دهد اگر روند کنونی ادامه یابد، بشر ممکن است آستانه‌ای را پشت سر بگذارد که دانشمندان از آن به عنوان «انقراض جمعی» یاد می‌کنند؛ یعنی از بین رفتن بیش از ۷۵ درصد گونه‌های موجود در کمتر از ۲.۸ میلیون سال—a دوره‌ای کوتاه در مقیاس زمین‌شناسی.

پژوهشگران با بررسی دهه‌ها تحقیق درباره تغییرات محیطی و مقایسه داده‌های مربوط به گونه‌های امروزی با فسیل‌های گذشته، نتیجه گرفته‌اند که اثرگذاری انسان بر تنوع زیستی از حدود ۱۳۰ هزار سال پیش آغاز شده است؛ از زمان نابودی ماموت‌ها و تنبل‌های غول‌پیکر تا انقراض گونه‌های معروفی مانند ببر تاسمانی، پرنده دودو و گاو دریایی استلر.

«جک هتفیلد»، بوم‌شناس و نویسنده اصلی مقاله، در بیانیه‌ای گفت: «سرعت تغییراتی که امروز شاهد آن هستیم، در ۶۶ میلیون سال گذشته سابقه نداشته است. اما نکته امیدبخش این است که هنوز دیر نشده و بشر می‌تواند مسیر خود را تغییر دهد.»

زمین تاکنون پنج دوره انقراض بزرگ را پشت سر گذاشته است؛ از جمله فاجعه معروف «مرگ بزرگ» در پایان دوران پرمین حدود ۲۵۲ میلیون سال پیش که در آن بیش از ۸۰ درصد گونه‌های دریایی و ۷۰ درصد گونه‌های خشکی نابود شدند. همچنین برخورد یک سیارک عظیم در شبه‌جزیره یوکاتان مکزیک حدود ۶۶ میلیون سال پیش منجر به پایان عصر دایناسورها شد.

هتفیلد و همکارانش هشدار داده‌اند که نرخ کنونی انقراض با آنچه در دوره‌های پیشین مانند «انقراض ائوسن-الیگوسن» (۳۴ میلیون سال پیش) رخ داد، قابل مقایسه است، با این تفاوت که آن رویداد طی میلیون‌ها سال رخ داد، در حالی که اکنون تأثیر بشر در کمتر از ۱۰۰ هزار سال به نتایج مشابهی منجر شده است.

این پژوهشگر تأکید کرد: «این یافته‌ها قدرت تغییرات اقلیمی گسترده را در دگرگونی حیات زمین نشان می‌دهد. هرچند مقایسه گذشته و حال دشوار است، زیرا شکاف‌هایی در سوابق فسیلی وجود دارد و بسیاری از انقراض‌ها حتی امروز هم ثبت نمی‌شوند، اما شواهد موجود بیانگر جهانی است که تقریباً به طور کامل تحت تأثیر فعالیت‌های انسانی در حال تغییر است. هنوز فرصت برای اصلاح مسیر باقی است و آینده زمین در دستان ماست.»

انتهای پیام/

کد خبر 142398

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha