احیای دریاچه ارومیه در بن‌بست مدیریتی

با خشک شدن کامل شمال دریاچه ارومیه و تهدید جدی بخش جنوبی، چشم‌انداز احیای این پهنه آبی تیره‌تر از همیشه شده است و در این شرایط، مقام مسئول محیط زیست استان، صراحتاً اعلام کرده احیای دریاچه با روند فعلی ممکن نیست.

به گزارش تابش کوثر، با ادامه روند کاهش بارش‌ها، افزایش تبخیر و گسترش بی‌رویه اراضی کشاورزی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه، امیدها برای احیای این دریاچه بیش‌ازپیش کم‌رنگ شده است. بسیاری از کارشناسان باور دارند که با این شرایط، دریاچه ارومیه دیگر قابلیت احیا ندارد و در بهترین حالت، به دریاچه‌ای فصلی با کف مرطوب تبدیل خواهد شد که صرفاً برای مقابله با توفان‌های گرد و غبار کارکرد خواهد داشت.

در همین رابطه، حجت جباری، مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی در گفت‌وگو با تسنیم هشدار داد: «اگر مدیریت منابع آب در بخش کشاورزی و برداشت آب توسط وزارت نیرو و جهاد کشاورزی به همین شکل ادامه پیدا کند، احیای دریاچه ممکن نخواهد بود.»

وی با اشاره به شرایط موجود دریاچه گفت: «ما عملاً دریاچه ارومیه را به یک دریاچه فصلی تبدیل کرده‌ایم. در واقع، از سال ۱۳۹۰ یا ۱۳۹۲ به این‌سو، دریاچه حالت فصلی پیدا کرده است؛ تابستان‌ها کاملاً خشک می‌شود و در زمستان و بهار، کمی آب در آن جمع می‌شود. اگر مدیریت منابع آب همچنان به همین منوال ادامه داشته باشد، دریاچه فقط در فصل‌های پربارش تا حدودی آبگیری خواهد شد و در تابستان، تبخیر شدید آغاز می‌شود و آب رودخانه‌ها دیگر به دریاچه نمی‌رسد. با شدت بالای تبخیر در تابستان، دریاچه در پایان فصل دوباره خشک خواهد شد.»

جباری درباره موضوع برداشت نمک از بستر دریاچه نیز اظهار کرد: «دریاچه ارومیه ۶.۵ میلیارد تن ذخیره نمک دارد که به عنوان یک ظرفیت عظیم مورد توجه قرار گرفته است. با رعایت ضوابط زیست‌محیطی، مجوزهایی برای برداشت این ذخایر از سواحل صادر می‌شود.»

وی ادامه داد: «در فصل تابستان، به‌ویژه با توجه به افزایش نیاز صنایع به نمک، مجوزهای موقتی برای برداشت صادر می‌شود که واقعاً آسیبی به دریاچه نمی‌زند. میزان ذخایر نمک به‌قدری بالاست که اگر سالانه ۲ میلیون تن نمک برداشت شود، حدود ۳۰۰۰ سال طول خواهد کشید تا این ذخیره به پایان برسد؛ بنابراین، از منظر برداشت، خطری متوجه دریاچه نیست.»

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان همچنین تاکید کرد: «با توجه به کاهش حجم آب دریاچه، برداشت نمک می‌تواند به کاهش غلظت نمک در آب و در نتیجه به روند احیای دریاچه کمک کند.»

م/۱۱۰

کد خبر 141788

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha