شایعه تأثیر جنگ ۱۲ روزه بر آلودگی هوا رد شد

رئیس پژوهشگاه هواشناسی با رد شایعه نقش جنگ ۱۲روزه در آلودگی هوای تهران اعلام کرد که گردوخاک اخیر تهران منشاء داخلی دارد و نتیجه فعال شدن کانون‌های گردوغبار در استان‌های اطراف و تغییرات اقلیمی است.

به گزارش تابش کوثر، مهدی رهنما رئیس پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو، با اشاره به مدل‌سازی‌های انجام‌شده درباره گردوخاک اخیر گفت: «بخش عمده گردوخاک تهران از استان‌های تهران، البرز، قزوین، قم و مرکزی برخاسته و منشاء آن داخلی است.»

وی افزود: «در مناطق جنوب‌غرب و غرب کشور، گردوخاک منشاء خارجی دارد و از کشورهای عراق، عربستان، کویت و سوریه به ایران وارد می‌شود. در جنوب‌شرق کشور نیز گردوخاک از مرز افغانستان و پاکستان وارد شده و با گردوخاک داخلی ترکیب شده است.»

رهنما تاکید کرد: «در استان‌هایی چون سیستان و بلوچستان و کرمان، توالی گردوخاک با منشاءهای داخلی و خارجی موجب تشدید شرایط شده است. در شمال‌شرق کشور نیز هم‌زمان منشاء داخلی (خراسان رضوی) و خارجی (ترکمنستان) فعال بوده‌اند.»

او درباره نقش تالاب صالحیه گفت: «مدل‌های ما نشان می‌دهند که تالاب صالحیه یکی از عوامل تشدید گردوخاک در تهران است.»

در پاسخ به شایعات مربوط به تاثیر جنگ ۱۲روزه و حملات رژیم صهیونیستی بر آلودگی هوای تهران، رهنما تصریح کرد: «این ادعا را رد می‌کنیم؛ حملات نقطه‌ای بوده ولی گردوخاک اخیر بخش وسیعی از تهران و شهرهای اطراف را تحت تأثیر قرار داده است.»

وی افزود: «ممکن است به‌صورت موضعی غبار ایجاد شود، اما نمی‌توان منشأ گردوخاک گسترده را به آن حملات نسبت داد. گردوخاک اخیر منشاء طبیعی دارد و نتیجه فعال شدن کانون‌های داخلی و خارجی بالقوه است.»

رئیس پژوهشگاه هواشناسی در واکنش به اظهار نظر یکی از مسئولان مبنی بر "لزوم عادت مردم به گردوخاک" گفت: «ما باید بپذیریم که کشور ما بیابانی و خشک است، اما این به معنای پذیرش منفعلانه نیست. باید از ظرفیت روش‌های تثبیت کانون گردوخاک، آمایش سرزمینی و کشاورزی حفاظت‌شده برای کاهش آثار استفاده کنیم.»

او تاکید کرد: «در کشورهایی مانند چین، عربستان و اسپانیا مدیریت یکپارچه منابع آب، مراتع و سرزمین باعث کاهش گردوخاک شده است. ما نیز باید همین مسیر را دنبال کنیم.»

رهنما با اشاره به ضعف زیرساخت‌های داده‌ای در کشور گفت: «شبکه پایش گردوخاک در کشور یکپارچه نیست و ایستگاه‌ها به صورت پراکنده در سازمان‌های مختلف وجود دارند و داده‌ها به اشتراک گذاشته نمی‌شوند.»

وی خاطر نشان کرد: «ما شبکه‌ای با تراکم کافی در نقاط بحرانی نداریم و عمده ایستگاه‌ها در کلان‌شهرها مستقر هستند. در مناطق مرکزی کشور حتی کانون‌های فعال فاقد ایستگاه مناسب هستند.»

او درباره روش‌های شناسایی منشاء ریزگردها گفت: «در پژوهشگاه با ترکیب مدل‌های زمینی، هواشناسی، تصاویر ماهواره‌ای و داده‌های سنجش زمینی مدل بومی تولید کرده‌ایم که برای پیش‌بینی غلظت و منشاء گردوخاک استفاده می‌شود.»

وی افزود: «در این مدل‌ها از شاخص‌هایی مانند درصد سنگ‌فرش زمین و فرسایش‌پذیری نیز بهره می‌بریم تا قابلیت خیزش گردوخاک در مناطق مختلف را شناسایی کنیم.»

رهنما در پایان گفت: «طرح‌هایی برای استفاده از هوش مصنوعی در پیش‌بینی‌های هواشناسی در دست اقدام داریم که به‌زودی رونمایی خواهند شد.»

کیفیت هوای تهران هم اکنون بر روی شاخص ۹۱ و قابل قبول قرار دارد.

م/۱۱۰

کد خبر 141706

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha