به گزارش تابش کوثر، دونالد ترامپ با اتخاذ موضعی تهاجمی، تهدید کرد که در صورت حمایت هر کشور از سیاستهای ضدآمریکایی بریکس، تعرفه ۱۰ درصدی بر کالاهای آن کشور اعمال خواهد کرد.
خبرگزاری «نووستی» نوشت که دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، بامداد دوشنبه در شبکه اجتماعی «Truth Social» اعلام کرد: «هر کشوری که از سیاستهای ضد آمریکایی گروه بریکس حمایت کند، مشمول ۱۰ درصد تعرفه اضافی خواهد شد. هیچ استثنایی برای اجرای این سیاست وجود نخواهد داشت.»
ترامپ پس از بازگشت به کاخ سفید، اقدامات تجاری خود را تشدید کرده است که شامل اعمال تعرفه بر واردات از مکزیک و کانادا، افزایش تعرفه بر کالاهای چینی و همچنین اعمال تعرفه بر فولاد، آلومینیوم و خودرو میشود. اوج این اقدامات در دوم آوریل رخ داد، زمانی که تعرفههایی با نرخ پایه ۱۰ درصد بر واردات وضع شد که برای ۵۷ کشور حتی بیش از این رقم بود. با این حال، پس از یک هفته افزایش تعرفهها متوقف شد و آمریکا مذاکراتی با شرکای تجاری خود آغاز کرد که در مواردی منجر به توافق شد.
روز گذشته، خبرگزاری بلومبرگ گزارش داد که سران کشورهای عضو بریکس قصد دارند در پایان اجلاس ریو دو ژانیرو بیانیهای صادر کنند که در آن اقدامات اقتصادی یکجانبه و قهرآمیز محکوم شده است. اگرچه پیشنویس بیانیه به کشوری خاص اشاره نمیکند، اما منابع مطلع گفتهاند که این بیانیه، واکنشی به تهدیدات تعرفهای ترامپ است.
روزنامه آلمانی بیلد نیز در گزارشی نوشت: «کشورهای غربی، بریکس را تلاشی برای بازسازی نظم جهانی و از بین بردن هژمونی غرب میدانند. آنها میخواهند جهان را بازسازی کرده و غرب را تضعیف کنند.» در این گزارش آمده است که ایجاد بانک توسعه جدید در چارچوب بریکس نیز تهدیدی برای ساختار اقتصادی غرب تلقی میشود، چرا که موجب افزایش سرمایهگذاری در کشورهای در حال توسعه خواهد شد.
در پایان نشست سران بریکس، بیانیهای مشترک صادر شد. سران بریکس در این بیانیه، حملات آمریکا و اسرائیل به ایران را محکوم کرده و تأکید کردند که اداره نوار غزه باید بهدست مقامات فلسطینی باشد. همچنین حملات به زیرساختهای روسیه محکوم شد و بر لزوم تلاش برای دستیابی به صلح در اوکراین تأکید شد.
لیچیانگ، نخستوزیر چین، که به نمایندگی از شی جینپینگ در این نشست حاضر شده بود، اظهار داشت: «در حال حاضر، تحولات بیسابقه قرن با سرعتی بیشتر در حال وقوع است. نظم بینالمللی دچار تزلزل شده و نهادهای چندجانبه اعتبار خود را از دست دادهاند.»
وی تأکید کرد: «کشورهای بریکس باید بهعنوان نیروی پیشگام، مسئولانه عمل کرده، اتحاد ایجاد کنند و به محرک اصلی اصلاحات در نظام حکمرانی جهانی تبدیل شوند.»
او همچنین خواستار تمرکز بر توسعه اقتصادی کشورهای بریکس، تقویت موتورهای رشد و همکاری برای ساختن نظامی عادلانهتر و منظمتر در سطح جهانی شد.
در پایان این اجلاس، اعلامیه ریو دو ژانیرو منتشر شد که در آن سران بریکس ضمن محکوم کردن حملات به ایران و غزه، خواستار اصلاح نهادهای بینالمللی و حمایت از دیپلماسی چندجانبه شدند. منابع رسانهای اعلام کردند که اگرچه نامی از آمریکا و اسرائیل در این بیانیه برده نشده، اما پیام آن روشن و انتقادی نسبت به این کشورهاست.
م/۱۱۰*
نظر شما