به گزارش تابش کوثر به نقل از لایو ساینس، برای سالها به کودکان گفته میشد که بازی در خاک برای سلامتی آنها مفید است، اما اکنون پژوهشها این باور قدیمی را تأیید کردهاند. به گفته گراهام روک، استاد بازنشسته میکروبشناسی پزشکی در دانشگاه کالج لندن، «سیگنالهای مولکولیای که رشد بخش تنظیمکننده سیستم ایمنی را هدایت میکنند، عمدتاً از میکروبهای موجود در روده میآیند».
نظریهای با عنوان «فرضیه دوستان قدیمی» که روک آن را در سال ۲۰۰۳ مطرح کرد، بیان میکند که هرچه کودکان در سالهای ابتدایی زندگی با طیف وسیعتری از میکروبها مواجه شوند، میکروبیوم رودهای آنها متنوعتر خواهد شد و در نتیجه سیستم ایمنی آنها بهتر خواهد توانست بین عوامل بیماریزا و بیضرر تمایز قائل شود.
این نظریه با فرضیه شناختهشدهتر «نظریه بهداشت» شباهت دارد، اما تأکید آن بر میکروبهای همزیست و غیر بیماریزاست. روک و همکارانش در مقالهای در سال ۲۰۱۶ انتقاد کردند که فرضیه بهداشت اهمیت بهداشت فردی را در پیشگیری از بیماریها نادیده میگیرد.
بر اساس مطالعهای در فنلاند، کودکانی که در محیطهایی با خاک و گیاهان جنگلی بازی کردهاند، طی یک ماه تنوع بیشتری از باکتریهای مفید روی پوستشان و نیز سلولهای ایمنی تنظیمکننده بیشتری در خونشان داشتهاند.
مطالعهای دیگر در سوئد در سال ۲۰۲۴ نیز نشان داد کودکانی که در مزارع لبنی بزرگ شدهاند یا در خانه حیوان خانگی داشتهاند، کمتر به آلرژی دچار شدهاند و باکتریهای مفید بیشتری در رودهشان وجود داشته است.
با این حال، دکتر رابرت وود، استاد کودکان در بیمارستان جانز هاپکینز در بالتیمور، هشدار میدهد که «اگرچه تماس با خاک در محیطهای طبیعی سودمند است، اما خاک مناطق آلوده ممکن است حاوی مواد سمی یا انگلی باشد». او همچنین تأکید میکند که «داشتن حیوان خانگی ممکن است خطر آلرژی را کاهش دهد، اما نمیتوان به کسی توصیه کرد صرفاً برای پیشگیری از آلرژی حیوان خانگی داشته باشد».
م/۱۱۰*
نظر شما