چین به اروپا هشدار داد: دنباله‌رو آمریکا نباشید

رئیس‌جمهور چین با انتقاد از اقدامات محدودکننده اتحادیه اروپا، خواستار حفظ استقلال استراتژیک بروکسل در برابر واشنگتن شد.

به گزارش تابش کوثر، در نشستی پرتنش در پکن که تحت‌الشعاع جنگ اوکراین و تنش‌های تجاری قرار داشت، «شی جین‌پینگ» رئیس‌جمهور چین ضمن انتقاد از سیاست‌های تجاری بروکسل، هشدار داد که اتحادیه اروپا نباید در دام سیاست‌های محدودکننده و انزواگرایانه ایالات متحده گرفتار شود.

در دیداری که میان مقام‌های ارشد اتحادیه اروپا و رئیس‌جمهور چین برگزار شد، شی جین‌پینگ با اشاره به افزایش اختلافات تجاری و سیاسی، تأکید کرد: «چالش‌های کنونی اروپا از جانب چین نیست.» وی از بروکسل خواست تا «بر همکاری باز پایبند باشد و اختلافات را به‌درستی مدیریت کند.»

این نشست که قرار بود نشانه‌ای از ۵۰ سال روابط دیپلماتیک باشد، در پی افزایش تنش‌ها و اختلاف بر سر فرمت برگزاری، به یک روز کاهش یافت.

شی با لحنی هشدارآمیز گفت: «افزایش رقابت‌پذیری نباید با ساخت دیوارها و قلعه‌ها محقق شود. جداسازی و قطع زنجیره‌ها تنها به انزوا منجر می‌شود.»

رئیس‌جمهور چین از رهبران اروپایی خواست تا بازار تجارت و سرمایه‌گذاری را باز نگه دارند و از ابزارهای محدودکننده اقتصادی و تجاری استفاده نکنند.

در این دیدار، «اورزولا فون‌درلاین» رئیس کمیسیون اروپا، در اظهاراتی مبهم گفت: «همزمان با تعمیق همکاری‌ها، عدم توازن‌ها نیز افزایش یافته‌اند.» وی با اشاره به کسری تجاری ۳۰۵.۸ میلیارد یورویی اتحادیه با چین، خواستار ارائه راهکارهای واقعی از سوی پکن شد.

فون‌درلاین پیش از این چین را به «اشباع بازار جهانی با مازاد تولید» و «تداوم حمایت از اقتصاد جنگی روسیه» متهم کرده بود؛ اتهاماتی که از نگاه ناظران، بازتاب مستقیم سیاست‌های ضدچینی واشنگتن در بروکسل است.

شی جین‌پینگ در پاسخ، از مقامات اروپایی خواست تا در این شرایط حساس، «تصمیمات راهبردی درستی اتخاذ کنند» و منافع واقعی خود را از منافع تحمیلی آمریکا تفکیک کنند.

در ادامه این نشست، قرار است مقامات اتحادیه با «لی چیانگ» نخست‌وزیر چین نیز گفت‌وگو داشته باشند. اگرچه اختلافات گسترده است، اما دو طرف تلاش دارند بیانیه‌ای مشترک دست‌کم در حوزه اقلیم صادر کنند؛ این حوزه معدود زمینه‌ای است که هنوز محل همکاری باقی مانده است.

«چوی هونگجیان» استاد سیاست خارجی در دانشگاه مطالعات خارجی پکن، با اشاره به وضعیت جدید گفت: «در گذشته، چین و اتحادیه اروپا در برابر فشارهای آمریکا موضعی نزدیک‌تر داشتند، اما اکنون اروپا به‌طور مستمر با واشنگتن همراهی می‌کند و انگیزه‌ای برای نزدیکی به پکن باقی نمانده است.»

در هفته‌های منتهی به نشست، اختلافات تجاری میان دو طرف شدت یافته و اتحادیه اروپا صادرات خودروهای الکتریکی چین را هدف قرار داده و از ظرفیت بالای تولید صنعت چین ابراز نگرانی کرده است.

یکی از محورهای مورد اختلاف، صادرات عناصر کمیاب چین به اروپاست که در ماه مه باعث توقف موقت خطوط تولید خودروسازان اروپایی شد. هرچند صادرات آهنرباهای عناصر کمیاب چین به اتحادیه اروپا در ژوئن با افزایش ۲۴۵ درصدی مواجه شد، اما همچنان نسبت به سال گذشته کاهش داشته است.

در همین حال، اتحادیه اروپا در حال نهایی‌سازی توافقی با آمریکاست که در آن تعرفه ۱۵ درصدی بر صادرات به آمریکا اعمال شود؛ اقدامی که از اعمال تعرفه ۳۰ درصدی تهدیدآمیز «دونالد ترامپ» جلوگیری می‌کند، اما عملاً نشانه‌ای دیگر از وابستگی اروپا به تصمیمات اقتصادی آمریکا به شمار می‌رود.

م/۱۱۰*

کد خبر 141798

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha