به گزارش تابش کوثر، در پی تهدید دونالد ترامپ برای اعمال تعرفه ۱۰ درصدی بر کالاهای هند به دلیل حضور این کشور در گروه بریکس، تنشها میان دهلینو و واشنگتن بالا گرفته است. در حالیکه کشورهای عضو بریکس موضعی واحد علیه تعرفههای مخرب تجاری آمریکا اتخاذ کردهاند، هند در تلاش است موضعی محتاطانه میان وفاداری به بریکس و روابط استراتژیک با آمریکا اتخاذ کند.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، با اعلام تهدیدی تازه علیه اعضای گروه بریکس از جمله هند، بار دیگر سیاستهای تهاجمی واشنگتن در عرصه تجارت جهانی را به نمایش گذاشت. وی ضمن متهمکردن بریکس به رویکردی «ضدآمریکایی»، اعلام کرد ممکن است بر کالاهای وارداتی از هند ۱۰ درصد تعرفه اضافی اعمال کند.
این تهدید تنها یک روز پس از آن مطرح شد که ترامپ از نزدیکبودن به توافق تجاری با هند خبر داده بود. در همین حال، سران بریکس در بیانیهای مشترک در نشست برزیل، تعرفههای مخرب تجاری را محکوم کردند؛ بیانیهای که بهوضوح متوجه اقدامات یکجانبه آمریکا بود.
در حالیکه برزیل و آفریقای جنوبی صراحتاً از اظهارات ترامپ انتقاد کردند، هند موضع سکوت در پیش گرفت که نشان از تلاش دهلینو برای حفظ توازن میان دو جبهه دارد.
مقامات هندی تأکید دارند که برنامهای برای خروج از نظام دلاری ندارند و هدف آنها از همکاری ارزی با شرکای بریکس، صرفاً کاهش ریسکهای بانکی و ارزی است. یکی از مقامات دولتی، بدون افشای نام، اعلام کرد: «هند هیچگاه از ارز واحد بریکس حمایت نکرده و بحث تبادل ارزی محلی را نباید با دیدلاریزهکردن اشتباه گرفت.»
دیپلمات ارشد هند، پی کوماران، نیز در یک نشست خبری گفت که هیچگونه گفتوگویی بین نارندرا مودی و رئیسجمهور برزیل در خصوص تهدید تعرفهای ترامپ صورت نگرفته است. وی گفت: «فرصتی برای طرح این موضوع به وجود نیامد.»
هند قرار است در سال ۲۰۲۶ ریاست دورهای بریکس را بر عهده بگیرد؛ نقشی که نیازمند موضعگیری روشن در برابر یکجانبهگرایی آمریکاست. با این حال، دولت مودی سعی دارد با حفظ روابط استراتژیک با آمریکا، خود را از مواضع تند روسیه و چین در بریکس جدا نشان دهد.
با این وجود، سابقه روابط آمریکا با پاکستان، بهویژه دیدارهای مقامات واشنگتن با فرمانده ارتش پاکستان، نگرانیهایی را در دهلینو ایجاد کرده است. همچنین اظهارات ترامپ مبنی بر نقشآفرینی در آتشبس میان هند و پاکستان، از سوی دولت هند بهشدت تکذیب شد.
موهان کومار به عنوتن مقام سابق هندی در سازمان تجارت جهانی، با اشاره به رویکرد واشنگتن گفت: «ترامپ از برخی اعضای بریکس که به دنبال ارز جایگزین دلار هستند ناراضی است، اما هند همواره میان تبادل ارزی و کنارگذاشتن دلار تمایز قائل شده است.»
هند امیدوار است با حفظ روابط با آمریکا و همزمان با پایبندی به اهداف توسعهمحور بریکس، بتواند از فشارهای تعرفهای آمریکا در امان بماند.
در حالیکه واشنگتن درصدد تحمیل اراده خود به کشورهای مستقل است، بریکس به عنوان جبههای نوظهور، مسیر شکلدهی به نظمی چندقطبی را دنبال میکند که وابستگی به دلار را کاهش و حاکمیت اقتصادی کشورهای عضو را تقویت خواهد کرد.
م/۱۱۰*
نظر شما