به گزارش تابش کوثر، کپسول یک فضاپیمای شوروی که در دهه ۱۹۷۰ برای سفر به سیاره زهره پرتاب شده بود اما هرگز به مقصد نرسید، اکنون پس از نیم قرن سرگردانی در فضا، در آستانه ورود دوباره به جو زمین قرار دارد. کارشناسان میگویند احتمال برخورد این قطعه به مناطق مسکونی بسیار پایین است، اما همچنان باید آن را جدی گرفت.
کپسولی از یک فضاپیمای شوروی با نام کاسموس ۴۸۲ که بیش از ۵۰ سال پیش در مسیر سفر به زهره شکست خورد، ممکن است تا پایان هفته جاری وارد جو زمین شود.
این فضاپیما در سال ۱۹۷۲ به فضا پرتاب شد، اما به دلیل نقص فنی، نتوانست از مدار زمین خارج شود و به سمت زهره برود.
کارشناسان معتقدند این شیء سرگردان که اکنون در حال بازگشت است، کپسول ورود به جو است، برای تحمل فشار و دمای شدید سطح زهره طراحی شده بود.
به همین دلیل، احتمال اینکه بتواند از جو زمین هم جان سالم به در ببرد و به سطح زمین برخورد کند، وجود دارد.
دکتر جاناتان مکداول، اخترفیزیکدان مرکز اخترفیزیک هاروارد، درباره این شیء نوشته: «اگر واقعاً این همان کپسول باشد، با داشتن سپر حرارتی قوی، ممکن است ورود به جو را تحمل کند و به زمین برسد.» او البته تأکید کرده: «زیاد هم جای نگرانی نیست، اما هیچکس دلش نمیخواهد چیزی به این بزرگی روی سرش بیفتد.»
در جریان رقابت فضایی بین شوروی و آمریکا در دهههای ۶۰ و ۷۰ میلادی، شوروی برنامهای به نام «ونرا» برای کاوش زهره راهاندازی کرد.
در این چارچوب، دو فضاپیمای V-۷۱ No. ۶۷۰ و V-۷۱ No. ۶۷۱ در سال ۱۹۷۲ پرتاب شدند که فقط اولی موفق به فرود روی زهره شد. دومی که حالا با نام کاسموس ۴۸۲ شناخته میشود، در مدار زمین باقی ماند.
شوروی برای تمام فضاپیماهایی که در مدار زمین باقی میماندند، نام «کاسموس» را بههمراه یک شماره در نظر میگرفت.
پس از شکست مأموریت، قطعات مختلفی از این فضاپیما در فضا باقی ماندند و بعضی از آنها طی سالهای گذشته سقوط کردهاند. کارشناسان معتقدند قطعه فعلی، کپسولی بسیار متراکم و استوانهایشکل است.
مارلون سورگه، متخصص زبالههای فضایی، گفت: «این شیء آنقدر متراکم است که در حالیکه در مدار پایینی زمین قرار داشته، دههها دوام آورده است. احتمالاً مثل یک توپ بولینگ است.»
او همچنین افزود که چتر نجات نصبشده روی کپسول احتمالاً به دلیل گذشت زمان و شرایط سخت فضا، دیگر کارایی ندارد.
برآوردها نشان میدهد احتمال برخورد این شیء به انسان، حدود یک در ۲۵ هزار است که در مقایسه با برخی زبالههای فضایی دیگر، خطر کمتری دارد.
با این حال، مسیر احتمالی برخورد شامل مناطق وسیعی از کره زمین است که از آمریکای جنوبی و آفریقا گرفته تا بخشهایی از آسیا، اروپا و استرالیا متفاوت است.
مارکو لانگبروک، دیگر کارشناس فضایی، در اینباره گفت: «با توجه به اینکه حدود ۷۰ درصد سطح زمین را آب پوشانده، احتمال اینکه کپسول در اقیانوس سقوط کند، بیشتر است.»
کارشناسان هشدار دادهاند در صورتی که این شیء به زمین برسد، نباید کسی به آن نزدیک شود. ممکن است مواد خطرناک یا سوخت باقیمانده در آن نشت کند.
سورگه تأکید کرد: «اگر چیزی از آسمان افتاد، به آن دست نزنید. فقط به مقامات اطلاع دهید.»
پارکر ویشیک، سخنگوی شرکت هوافضا، نیز یادآور شد: طبق معاهده بینالمللی فضای ماورای جو ۱۹۶۷، روسیه همچنان مالک این کپسول است و در صورت یافتن آن، حق بازپسگیری خواهد داشت.
ویشیک افزود: «این اتفاق نشان میدهد که چرا باید در زمینه کاهش زبالههای فضایی جدیتر عمل کنیم. چیزی که امروز به فضا میفرستیم، ممکن است دههها بعد به زمین برگردد.»
م/۱۱۰*
نظر شما