به گزارش تابش کوثر، سازمان ملل اعلام کرد که انرژیهای تجدیدپذیر از جمله خورشیدی و بادی، با عبور از نقطه عطف جهانی، به ارزانترین منابع برق تبدیل شدهاند. این در حالی است که سرمایهگذاری در انرژیهای پاک از سرمایهگذاری در سوختهای فسیلی پیشی گرفته است.
بر اساس گزارش مشترک چندین نهاد وابسته به سازمان ملل متحد با عنوان «بهچنگ آوردن لحظه فرصت» که روز سهشنبه منتشر شد، در سال گذشته میلادی ۷۴ درصد از رشد جهانی تولید برق از منابع تجدیدپذیر تأمین شده است.
بر اساس این گزارش، ۹۲/۵ درصد از ظرفیت جدید برق جهان در سال ۲۰۲۴ از منابع تجدیدپذیر تأمین شده است. در همین سال، فروش خودروهای برقی نیز از ۵۰۰ هزار دستگاه در سال ۲۰۱۵ به بیش از ۱۷ میلیون دستگاه افزایش یافت.
به گفته آژانس بینالمللی انرژیهای تجدیدپذیر (IRENA)، سه منبع ارزان برق در سال گذشته در سطح جهان شامل باد خشکی، صفحات خورشیدی و نیروگاههای آبی جدید بودهاند. گزارشها نشان میدهند که قیمت برق خورشیدی ۴۱ درصد و برق بادی ۵۳ درصد ارزانتر از ارزانترین سوخت فسیلی است.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، در سخنرانی خود در مقر این سازمان در نیویورک تأکید کرد: «عصر سوختهای فسیلی در حال دست و پا زدن و فروپاشی است. ما در آغاز دورهای نوین از انرژی قرار داریم؛ دورهای که انرژی ارزان، پاک و فراوان، جهانی پر از فرصت اقتصادی را به حرکت درمیآورد».
وی با اشاره به سرمایهگذاریها گفت: «فقط کافیست مسیر پول را دنبال کنید. در سال گذشته، ۲ تریلیون دلار سرمایهگذاری در انرژیهای پاک انجام شد که ۸۰۰ میلیارد دلار بیشتر از سرمایهگذاری در سوختهای فسیلی بود».
با وجود این پیشرفت، سازمان ملل هشدار داده است که روند جایگزینی انرژیهای تجدیدپذیر با سوختهای فسیلی به اندازه کافی سریع نیست.
در سال ۲۰۲۳، یارانههای جهانی به سوختهای فسیلی به ۶۲۰ میلیارد دلار رسید، در حالی که تنها ۷۰ میلیارد دلار به انرژیهای پاک اختصاص یافت.
گوترش هشدار داد که کشورهایی که همچنان به سوختهای فسیلی وابسته هستند، در مسیر خطرناکی قرار دارند که آینده اقتصادیشان را تهدید میکند. وی گفت: «کشورهایی که به سوختهای فسیلی چنگ میزنند، اقتصادشان را حفظ نمیکنند بلکه آن را خراب میکنند؛ هزینهها را بالا میبرند، رقابتپذیری را از بین میبرند و سرمایهها را در داراییهای بیارزش قفل میکنند».
گزارشها نشان میدهد بیشترین رشد در انرژیهای تجدیدپذیر در کشورهایی نظیر چین، هند و برزیل اتفاق افتاده است. در چین، یکدهم اقتصاد به انرژیهای سبز گره خورده است.
در مقابل، سهم قاره آفریقا از ظرفیت جدید انرژیهای پاک کمتر از ۲ درصد بوده است، این در حالی است که این قاره نیاز زیادی به برقرسانی دارد.
ادل توماس، دانشمند اقلیمی باهامایی از شورای دفاع منابع طبیعی، گفت: «کشورهای جنوب جهانی باید قادر باشند برق خود را تولید کنند، بدون آنکه به سطوح غیرقابلتحمل بدهی دچار شوند».
گوترش همچنین از شرکتهای بزرگ فناوری خواست تا تا سال ۲۰۳۰ مراکز داده خود را به طور کامل با انرژی تجدیدپذیر تأمین کنند. وی گفت: «یک مرکز داده معمولی مبتنی بر هوش مصنوعی به اندازه ۱۰۰ هزار خانه برق مصرف میکند. تا سال ۲۰۳۰، این مراکز میتوانند به اندازه کل مصرف برق کنونی ژاپن برسند».
وی افزود: «آینده در فضای ابری ساخته میشود. این آینده باید با خورشید، باد و امید به جهانی بهتر تغذیه شود».
م/۱۱۰*
نظر شما