به گزارش تابش کوثر، در پژوهشی که در مجله علمی ACS Nano منتشر شده است، تیمی از دانشمندان دانشگاه براون موفق شدند با تزریق نانوذرات طلا به شبکیه موشهای مبتلا به اختلالات بینایی، عملکرد بینایی آنها را تا حدی بازیابی کنند.
در این روش نوآورانه، بهجای اتکا به سلولهای مخروطی و میلهای آسیبدیده، از نانوذرات طلا برای تحریک سلولهای دو قطبی و سلولهای گانگلیونی که در مراحل بعدی زنجیره بینایی قرار دارند، استفاده میشود. پژوهشگران اعلام کردند: «این سلولها معمولاً سیگنالهای حاصل از گیرندههای نوری را تفسیر کرده و به مغز منتقل میکنند؛ با این روش، میتوان از گیرندههای آسیبدیده عبور کرد و مستقیماً سلولهای سالمتر را فعال کرد».
نحوه عملکرد این فناوری به این صورت است که نور مادون قرمز به نانوذرات تزریقشده در چشم تابیده میشود. این نانوذرات در پاسخ به نور، گرما تولید میکنند و به این طریق، سلولهای بینایی فعال میشوند.
این روش بهویژه برای بیمارانی که به بیماریهایی چون دژنراسیون ماکولا یا رتینیت پیگمانتوزا مبتلا هستند بسیار ارزشمند است. در این نوع بیماری سلولهای گیرنده نوری تخریب میشوند اما سایر بخشهای زنجیره بینایی سالم میمانند.
جیآروی نی، نویسنده اصلی این مقاله گفت: «این نوع جدیدی از پروتز شبکیه است که پتانسیل بازگرداندن بینایی بدون نیاز به جراحی پیچیده یا اصلاح ژنتیکی را دارد. ما معتقدیم این روش میتواند شیوه درمان بیماریهای دژنراتیو شبکیه را متحول کند».
پژوهشگران با استفاده از پروبهای خاص، افزایش فعالیت در قشر بینایی مغز موشها را اندازهگیری کردند و به این ترتیب، تأیید کردند که بینایی تا حدی بازگشته است. همچنین بررسیها نشان داد که نانوذرات طلا و تحریک نوری هیچگونه التهاب یا سمیت قابل توجهی ایجاد نمیکنند.
برای انتقال این فناوری به انسان، دانشمندان استفاده از عینک یا هدستی را پیشنهاد کردهاند که دادههای محیط را دریافت کرده و با تابش الگوهای نوری خاص، سلولهای هدف را فعال کند.
در حال حاضر، سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) روش مشابهی را که نیازمند کاشت الکترود در چشم است، تأیید کرده است؛ اما نی تأکید کرده که روش مبتنی بر نانوذرات طلا کمتر تهاجمی است و حتی میتواند وضوح بینایی بهتری ارائه دهد، چرا که کل شبکیه را پوشش میدهد.
طلا در گذر زمان همواره جایگاهی ارزشمند در میان فلزات داشته، اما اکنون برای میلیونها نفر از مبتلایان به اختلالات بینایی، ممکن است به امیدی بیبدیل برای درمان نابینایی بدل شود.
م/۱۱۰*
نظر شما