به گزارش تابش کوثر، تازهترین گزارش رسمی دولت آمریکا نشان میدهد تولید ناخالص داخلی این کشور برای نخستینبار از سال ۲۰۲۲ منفی شده است.
وزارت بازرگانی آمریکا اعلام کرده تولید ناخالص داخلی (GDP) در سهماهه اول سال با نرخ سالانه منفی ۰.۳ درصد ثبت شده است؛ رقمی که نهتنها از رشد ۲.۴ درصدی در سهماهه پایانی سال گذشته بسیار پایینتر است، بلکه با پیشبینی کارشناسان نیز فاصله زیادی دارد. تحلیلگران رشد ۰.۸ درصدی را انتظار داشتند.
در پی انتشار این آمار، شاخصهای بورس آمریکا با افت همراه شد.
سیاستهای تجاری پرحاشیه ترامپ، بهویژه اعمال تعرفههای جدید علیه چین، از عوامل اصلی این کاهش رشد عنوان شدهاند. بیشتر اقتصاددانان هشدار دادهاند که ادامه این مسیر ممکن است باعث افزایش تورم و حتی ورود اقتصاد آمریکا به رکود شود.
طبق اعلام وزارت بازرگانی، افزایش ناگهانی واردات برای پیشدستی از تعرفهها و همچنین کاهش هزینههای دولت فدرال از دلایل اصلی افت رشد بوده است. واردات در این مدت به طرز چشمگیری افزایش یافته و از کاهش ۱.۹ درصدی در سهماهه قبل، به افزایش ۴۱.۳ درصدی رسیده، در حالی که صادرات تنها ۱.۸ درصد رشد داشته است.
کسری تجارت خارجی در این سهماهه بیشترین تأثیر منفی را بر رشد اقتصادی از سال ۱۹۴۷ تاکنون گذاشته است.
در این میان، مصرف مردم آمریکا هم کاهش یافته؛ مصرف شخصی که ستون اصلی اقتصاد این کشور محسوب میشود، از ۴ درصد در سهماهه قبلی به ۱.۸ درصد رسیده که پایینترین سطح از اواسط سال ۲۰۲۳ است.
مخارج دولت فدرال هم افت قابل توجهی داشته و از ۴ درصد به منفی ۵.۱ درصد کاهش یافته است.
برخلاف این روند، سرمایهگذاری بخش خصوصی رشد داشته و از منفی ۳ درصد در دوره قبل، به ۹.۸ درصد افزایش یافته است. بخشی از این رشد نیز به پیشبینی افزایش قیمتها بر اثر تعرفهها نسبت داده میشود.
از سوی دیگر، نرخ تورم نیز در این مدت افزایش یافته؛ شاخص قیمت مصرفکننده (PCE) از ۲.۴ درصد به ۳.۶ درصد رسیده و شاخص هستهای آن که غذا و انرژی را در نظر نمیگیرد نیز از ۲.۶ درصد به ۳.۵ درصد افزایش یافته است.
همچنین در گزارشی جداگانه، شرکت ADP اعلام کرد که سرعت استخدام در بخش خصوصی نیز کاهش یافته و در ماه آوریل تنها ۶۲ هزار شغل ایجاد شده که نسبت به ۱۴۷ هزار شغل در ماه مارس افت زیادی داشته است.
نلا ریچاردسون، اقتصاددان ارشد ADP، در بیانیهای اعلام کرد:
«در چنین فضایی تصمیمگیری برای استخدام آسان نیست. سیاستها و رفتار مصرفکنندگان ناپایدار شدهاند.»
طبق تعریف رایج، رکود زمانی اعلام میشود که دو فصل متوالی رشد منفی اقتصادی رخ دهد؛ چیزی که فعلاً در آمریکا دیده نمیشود. اعلام رسمی رکود هم بر عهده مؤسسه ملی تحقیقات اقتصادی است که معمولاً با چند ماه تأخیر این کار را انجام میدهد.
آخرین رکود اقتصادی در آمریکا مربوط به سال ۲۰۲۰ بود که با شیوع کرونا تنها دو ماه ادامه داشت. پیش از آن نیز رکود بزرگ از دسامبر ۲۰۰۷ تا ژوئن ۲۰۰۹ طول کشید که شدیدترین رکود اقتصادی پس از دهه ۱۹۳۰ محسوب میشود.
م/۱۱۰*
نظر شما