به گزارش تابش کوثر و به نقل از تجارت نیوز، بر اساس دستورالعمل جدید بورس کالا، در صورت عدم تحقق حجم عرضه سیمان، قیمت پایه این محصول در هفته بعد تا پنج درصد کاهش مییابد. این تصمیم، توجه فعالان بازار و مصرفکنندگان را به خود جلب کرده است.
مطابق این دستورالعمل، در شرایطی که حجم معاملات سیمان از حجم عرضه کمتر باشد، قیمت آن در هفته آینده کاهش مییابد. افزایش شکاف قیمتی میان بورس و بازار آزاد در این شرایط، زمینه فعالیت واسطهها و التهاب در بازار را فراهم میکند.
افزایش قیمت سیمان در بازار آزاد در پی ناترازی انرژی و نزدیکی به فصل تابستان، همزمان با اجرای این دستورالعمل، نگرانیها درباره احتمال دلالی و سوداگری را تشدید کرده است.
علیاکبر الوندیان، دبیر انجمن سیمان، به تجارتنیوز گفت: «با افزایش تقاضا در فصل ساختوساز و صدور دستور قطع برق کارخانهها از سوی وزارت نیرو، تعادل بازار بر هم خورده است. احتمال میرود این عوامل در صدور دستورالعمل اخیر بورس کالا تأثیرگذار بودهاند.»
او افزود: «تولید و عرضه زیاد سیمان موجب تعادل بازار میشود. اما وقتی تولید دچار اختلال میشود، این بیتعادلی به بازار منتقل میشود.»
الوندیان درباره قیمتگذاری در بورس گفت: «بورس بسیار شفاف است و قیمتها براساس عرضه و تقاضا تعیین میشود. کارخانهها علاقهای به فروش با قیمت بالا ندارند، چرا که سود آنها در فروش بیشتر با قیمت متوسط است.»
او همچنین گفت: «هزینههای تولید به دلیل ناترازی انرژی و کاهش تولید افزایش یافتهاند. از فروردین ۱۴۰۴، محدودیتهای برق شروع شده و اکنون تولید بهطور کلی مختل است. همچنین، در پنج استان کشور، گاز کارخانهها کاملاً قطع شده و آنها مجبور به استفاده از سوخت مازوت شدهاند که هزینه حمل آن دو برابر است.»
دبیر انجمن سیمان درباره زمان بازگشت شرایط عادی تصریح کرد: «این موضوع به وزارت نیرو بستگی دارد، اما انجمن سیمان در حال مذاکره با وزارت نیرو و صمت برای حل این مسئله است.»
از سوی دیگر، فرشید پورحاجت، دبیر کانون سراسری انبوهسازان، گفت: «انجمن سیمان و فعالان این حوزه با استفاده از پروپاگاندای رسانهای توانستند قیمت سیمان را افزایش دهند.»
او اضافه کرد: «وضعیت شرکتهای سیمانی باید دقیقتر بررسی شود تا مشخص شود آیا ناترازی انرژی فقط برای صادرات است یا بر تولید داخلی نیز تأثیر گذاشته است.»
پورحاجت ادامه داد: «در حالی که هدف بورس کاهش هزینههاست، قیمتها در بورس منسجم نیستند و به نظر میرسد ارادهای برای کنترل قیمتها وجود ندارد. کارخانهها با هماهنگی توانستهاند قیمتها را بالا ببرند.»
او درباره صادرات گفت: «بخشی از سیمان تولیدی صادر و بخشی در بازار داخلی مصرف میشود، اما مشخص نیست کدام بخش دچار اختلال شده است. کارخانهها باید در این زمینه شفافسازی کنند و در جهت احداث نیروگاههای خورشیدی اقدام کنند.»
در مجموع، ناترازی انرژی، قطع برق و نبود نظارت شفاف موجب اختلال در تولید، افزایش هزینهها و رشد قیمت سیمان شده است. ضعف در مدیریت و نظارت، علاوه بر افزایش بیثباتی، اعتماد به بازار را نیز تحتتأثیر قرار داده است.
م/۱۱۰
نظر شما