چین بمب هیدروژنی غیرهسته‌ای آزمایش کرد

دانشمندان چینی موفق به انفجار بمبی با دمای بیش از هزار درجه شدند که بدون استفاده از مواد هسته‌ای، تخریبی گسترده ایجاد کرد.

به گزارش تابش کوثر، پژوهشگران چینی موفق شدند در یک آزمایش میدانی کنترل‌شده، بمبی هیدروژنی و بدون مواد هسته‌ای را منفجر کنند. این بمب که با استفاده از ترکیبات شیمیایی، گلوله آتشینی با حرارت بیش از هزار درجه سانتی‌گراد ایجاد کرد و ۱۵ برابر بیشتر از مواد منفجره متعارف مانند تی‌ان‌تی، دوام داشت.
بر اساس مقاله‌ای که ماه گذشته در نشریه چینی «پروژه‌ها، راکت‌ها، موشک‌ها و هدایت» منتشر شد، پژوهشگران چینی موفق به انفجار آزمایشی یک بمب مبتنی بر هیدروژن شدند که بدون بهره‌گیری از مواد هسته‌ای، واکنش‌های شیمیایی ویرانگری را به راه انداخت.
این بمب ۲ کیلوگرمی موفق شد گلوله آتشینی با دمایی فراتر از ۱۰۰۰ درجه سانتی‌گراد تولید کند که بیش از دو ثانیه دوام داشت که این مدت ۱۵ برابر بیشتر از انفجارهای معمولی تی‌ان‌تی است.
این فناوری توسط «مؤسسه تحقیقاتی ۷۰۵» وابسته به شرکت کشتی‌سازی دولتی چین (CSSC) توسعه یافته است؛ نهادی که در تولید تسلیحات زیرآبی نقش کلیدی دارد. این بمب از ماده‌ای به‌نام «هیدرید منیزیم» بهره می‌برد؛ پودری نقره‌ای‌رنگ که هیدروژن را در خود ذخیره می‌کند و نسبت به مخازن پرفشار، ظرفیت بیشتری دارد.
این ماده ابتدا با هدف رساندن گاز هیدروژن به مناطق دورافتاده برای تأمین انرژی سلول‌های سوختی پاک طراحی شده بود، اما حالا کاربردی نظامی یافته است.
پژوهشگران در مقاله خود نوشته‌اند: «انفجار گاز هیدروژن با کمترین انرژی جرقه، دامنه انفجاری وسیع و شعله‌هایی سریع و پراکنده، همراه است.»
وانگ شوئه‌فِنگ، دانشمند ارشد CSSC و سرپرست تیم تحقیقاتی اعلام کرد: «این ترکیب امکان کنترل دقیق شدت انفجار را فراهم می‌کند و به‌راحتی می‌تواند تخریب یکنواختی در مناطق وسیع ایجاد کند.»
گلوله آتشین سفیدرنگ تولیدی این بمب قادر است آلیاژهای آلومینیوم را ذوب کند و چندین برابر بیشتر از برق آتشین و کوتاه تی‌ان‌تی، اثر حرارتی دارد. آزمایش‌های انجام‌شده نشان داد که تحت شرایط انفجار هدایت‌شده، فشار لحظه‌ای در فاصله دو متری به ۴۲۸.۴۳ کیلوپاسکال رسید؛ رقمی که معادل حدود ۴۰ درصد نیروی انفجار تی‌ان‌تی، اما با برد حرارتی به‌مراتب بالاتر است.
محققان تأکید کرده‌اند که واکنش زنجیره‌ای تخریب از طریق شوک انفجار آغاز می‌شود که ذرات هیدرید منیزیم را شکسته و سطوح جدیدی برای واکنش فراهم می‌کند. این ماده سپس هیدروژن آزاد می‌کند که با هوا ترکیب شده و آتش‌سوزی شدیدی ایجاد می‌کند. این گرما به تجزیه بیشتر ماده کمک کرده و یک چرخه خودپایدار از انفجار، سوخت‌رسانی و گرمایش به راه می‌افتد.
این مقاله به منبع تأمین حجم بالای هیدرید منیزیم مورد استفاده اشاره‌ای نکرده، اما یادآور شده که تا پیش از این، این ماده تنها در مقیاس آزمایشگاهی و با سرعتی در حد چند گرم در روز تولید می‌شد.
اوایل امسال، چین کارخانه‌ای در استان «شانشی» راه‌اندازی کرد که قادر است سالانه ۱۵۰ تن هیدرید منیزیم تولید کند. به گفته آکادمی علوم چین، این کارخانه با بهره‌گیری از روش «سنتز تک‌مرحله‌ای»، موفق به کاهش چشمگیر هزینه تولید شده است.
برخی کاربردهای دیگر این فناوری نیز در حال بررسی است، از جمله سلول‌های سوختی زیردریایی و سیستم‌های انرژی برای پهپادهای دوربرد.
در طول تاریخ، فناوری‌های نوظهور مبتنی بر انرژی، نقطه‌عطفی در حوزه نظامی بوده‌اند؛ از کشتی‌های بخار زغالی قرن نوزدهم تا سلاح‌های گرماهسته‌ای قرن بیستم. اکنون نیز ارتش آزادی‌بخش خلق چین در حال اجرای یک طرح فراگیر سبزسازی است که شامل توسعه سفینه‌ها، تانک‌ها و سامانه‌های پرتاب فضایی برقی می‌شود.

م/۱۱۰*

کد خبر 140986

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha